לירידת שמיעה שאינה מטופלת יש השפעה רבת היקף על בריאותו הפיזית והנפשית של האדם - מדובר בהרבה יותר מ"רק" לא לשמוע
אלו חלק מהסיכונים שנמצאו קשורים להתמודדות עם ירידה בשמיעה שאינה מטופלת:
סיכון מוגבר לדמנציה – מחקרים מצאו כי אפילו ירידת שמיעה קלה עשויה להעלות משמעותית את הסיכון לפתח דמנציה.
פגיעה בזיכרון – האם אתם מתקשים לזכור את מה ששמעתם זה עתה? כאשר מלכתחילה נאבקים לשמוע, מאתגר מאוד להבין וגם לזכור את הנאמר- המשאבים הקוגניטיביים הנוספים הנדרשים להקשבה מפחיתים את המשאבים הזמינים לצורך מטלות ההבנה והזיכרון.
קושי להשתתף בשיחות – ירידת שמיעה מקשה עלינו לעקוב אחר השיחות המתנהלות סביבנו. ייתכן שנאלץ לבקש מאנשים לחזור על דבריהם לעתים קרובות (“מה?”), ואולי נתקרב יותר פיזית לאנשים בעת השיחה, על מנת להיעזר בהבעות פניהם ובתנועות השפתיים שלהם.
חלק מלקויי השמיעה מדווחים כי הם נוהגים, מתוך מבוכה, להנהן כאילו הבינו את הנאמר על אף שלא הבינו, ואפילו גם לצחוק מבדיחות שלא שמעו – הם אינם רוצים להרגיש “בחוץ”.
השפעה שלילית על חייכם החברתיים – ירידת השמיעה עלולה להשפיע על הקשרים עם המעגל החברתי שלנו. זה רלוונטי במיוחד עבור מסגרות הכוללות התכנסויות רבות משתתפים, בהן הקושי לשמוע בולט מאוד.
בהקשר לכך, ירידה בשמיעה מובילה לעיתים להימנעות מאירועים חברתיים, ולהפסקת ההשתתפות בפעילויות מהן נהניתם בעבר. למעשה, מחקרים הראו שקשישים עם אובדן שמיעה לא מטופל נוהגים להפחית את השתתפותם בפעילויות חברתיות, ועל כן הם נמצאים בסיכון מוגבר לתחושת בידוד חברתי.
עייפות מוגברת – כשמתקשים לשמוע, התקשורת עם אנשים אחרים עלולה להיות מתישה- ליקוי השמיעה מצריך מאיתנו משאבים קוגניטיביים רבים על מנת לשמוע ולפענח את הנאמר.
הקושי והעייפות יגברו לרוב בסיטואציות כגון אירועים חברתיים, במסעדות או במקומות צפופים, כיוון שבסביבות כגון אלו, נאלץ להשקיע מאמץ שמיעתי רב יותר על מנת להבין את כל המלל מסביבנו.
לאור כל זאת, חשוב לדעת: מכשירי שמיעה עושים עבורנו הרבה יותר מאשר להגביר צלילים – הם תורמים לבריאותנו הכללית, ומשפרים משמעותית את איכות חיינו.