בדיקת שמיעה הנעשית באודיומטר היא בדיקה התנהגותית לבדיקת ספי השמיעה. הבדיקה נעשית בחדר אטום אקוסטית כאשר הנבדק נמצא בתוך החדר והבודק נמצא מחוץ לחדר. במידה ויש נטייה להצטברות שעווה / דלקות אוזניים, יש לבקר אצל רופא אף אוזן גרון לפני בדיקת השמיעה שכן זה עלול להשפיע על תוצאות בדיקת השמיעה.
תחילה הבדיקה נעשית באוזניות headphones המונחות על האוזניים. בדיקה זו מהווה סינון ראשוני ונותנת לנו אינפורמציה האם קיימת ירידה בשמיעה. הנבדק יתבקש ללחוץ על לחצן/להרים ידו בכל פעם כאשר שומע צליל, גם אם הצליל מאוד חלש. כך מאתרים את סף השמיעה בכל תדר. בבדיקה זו נבדקים תדרים בטווח בין 250-8000 hz. בדיקה זו נקראת בדיקת (AC (air conductiom ובודקת את הולכת הצליל דרך הולכת אוויר.

במידה ונמצאה ירידה בשמיעה, נמשיך לבדיקה עם מתנד המונח על העצם. בדיקה זו נקראת בדיקת (BC (bone conduction ובודקת את הולכת הצליל דרך הולכת עצם. בדיקה זו עוזרת לנו לסווג את סוג הירידה בשמיעה. במידה וקיימת ירידת שמיעה הולכתית ( המעידה על בעיה באוזן החיצונית או התיכונה), תהיה ירידה בספי ה-AC וספי ה-BC יהיו תקינים. במידה והמקור לירידת השמיעה נובע מהאוזן הפנימית או מעצב השמע , גם ספי ה – AC וגם ספי ה- BC יהיו ירודים. ישנם מקרים של ירידת שמיעה מעורבת , שהמקור לירידת השמיעה נובע גם מהאוזן החיצונית/תיכונה וגם מהאוזן הפנימית/עצב השמע. במקרה זה גם ספי הac וגם ספי הbc יהיו ירודים ויהיה פער ביניהם .
בנוסף לבדיקת ספי הpure tone (צליל טהור), מתבצעים מבחני דיבור – בדיקת SRT (speech reception threshold). בבדיקה זו אנחנו בודקים מה היא העוצמה המינמלית בה הנבדק מצליח לחזור על 50% מהמילים. המבחן השני בסדרת מבחני הדיבור שאנו עורכים הוא מבחן הדיסקרימינציה (הבחנה שמיעתית) על מנת לקבל תמונה על הבנת הדיבור של הנבדק בתנאי שיחה רגילים.