ירידה בשמיעה בישראל

זכויות לסיוע ברכישת מכשירי שמיעה מהמדינה (קופות החולים ומשרד הבריאות)

על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2024 עונים 55.7 אלף איש בישראל להגדרה של אנשים עם ירידה בשמיעה (5.1 מכל אלף איש). נמצא כי הגיל הממוצע של אנשים עם ירידה בשמיעה עומד על 52.5 שנים

ירידה בשמיעה בקרב ילדים עד גיל 18 

סטטיסטיקה: על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2024 הוגדרו בישראל 6,057 ילדים עם ירידה בשמיעה 

מגדר: החלוקה המגדרית בין ילדים עם ירידה בשמיעה שוויונית למדי בגילאי הילדות: בנים היוו 52% מאוכלוסייה עם ירידה בשמיעה מתחת לגיל 18, ובנות היוו את 48% הנותרים.  

גיל: במקביל לעלייה בגיל, גדל שיעור הילדים המאובחנים עם ירידה בשמיעה ומקבלים גמלת נכות בגינה. 

 

מי זכאי לסיוע ברכישת מכשירי שמיעה מתחת לגיל 18? 

כבר מגיל 0 מעניק משרד הבריאות סיוע נרחב ברכישת מכשירי שמיעה ואביזרי עזר לשמיעה, מתוך הכרה בחשיבותו העצומה של חוש השמיעה לתהליך ההתפתחות השפתית והכללית של הילד.  

הסיוע ברכישת עזרי השמיעה מיועד לתינוקות, ילדים ובני נוער עד גיל 18 עם ירידה בשמיעה חד-צידית או דו-צידית, המחייבת שיקום בעזרת מכשירי שמיעה ו/עזרי שמיעה. 

מכשירי שמיעה

לאיזה סיוע זכאים ילדים עם ירידה בשמיעה מתחת לגיל 18?

המימון המוענק ע”י משרד הבריאות עומד על סכום מקסימלי של 6,000 ש”ח למכשיר שמיעה עבור כל אוזן, ועד לסכום של 8,000 ש”ח עבור מערכת FM אישית.

ייעודה של מערכת ה-FM הוא לסייע בהבנת הנאמר על רקע רעש סביבתי. מדובר בהתקן אלחוטי המחולק למשדר שאליו מדבר המורה, המרצה או כל דובר אחר, ומקלט שמעביר את קולו של הדובר ישירות לעזר השמיעה, ובאופן זה מתגבר על הרעש שמפריע להבנת הדיבור.

ילדים עד גיל 6 זכאים למימון מכשירי שמיעה חדשים אחת ל-3 שנים, ולמימון מערכת FM בודדת עד גיל 6. ילדים מעל גיל 6 זכאים למימון מכשירי שמיעה ומערכת FM אחת ל-4 שנים.

השלבים לקבלת השתתפות ברכישת מכשיר שמיעה ו/עזר שמיעה מתחת לגיל 18

  1. 1. בדיקת רופא אף-אוזן-גרון בקופת החולים.

  2. 2. פנייה לאחד ממרכזי השיקום/ מכוני השמיעה המתאימים לטיפול בילדים. המקום נבחר גם על סמך גיל הילד, שכן ילדים עד גיל 6 מופנים למרכזים המיועדים ספציפית עבורם.

  3. 3. התאמת מכשיר שמיעה, המתבצעת ע”י קלינאי התקשורת במרכז השיקום או במכון השמיעה הנבחר.

  1. 4. פנייה לאחד מהספקים המורשים של משרד הבריאות לצורך קבלת מכשיר השמיעה שהומלץ על-ידי קלינאי התקשורת. המכשיר יימסר לתקופת ניסיון של חודש לפחות, במהלכה לא ייגבה תשלום עבור המכשיר (למעט עלות של בניית אוזנייה מותאמת אישית).

ירידה בשמיעה

ירידה בשמיעה בקרב מבוגרים מגיל 18 ומעלה 

סטטיסטיקה: על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2024 עונים 55.7 אלף איש בישראל להגדרה של אנשים עם ירידה בשמיעה (5.1 מכל אלף איש). נמצא כי הגיל הממוצע של אנשים עם ירידה בשמיעה עומד על 52.5 שנים. 

מגדר: קיים פער ניכר בין גברים לנשים בשיעור האנשים עם ירידה בשמיעה באוכלוסייה הכללית מתוך כלל הבגירים עם ירידה בשמיעה שיעור הנשים היה 29.3% בלבד, לעומת הגברים אשר היוו את הרוב המכריע בקבוצה זו (70.7%). 

גיל: שיעור האנשים עם הירידה בשמיעה באוכלוסייה גדל במקביל לעלייה בגיל, וסטטיסטית נראה כי מגיל 35 ומעלה חלה עלייה כוללת בשיעור האנשים עם הירידה בשמיעה, אשר גדלה בהתמדה עד שמגיעה לשיאה בגילאי 55 ומעלה.  

הפער בין הגברים והנשים נשמר גם בגילאים המאוחרים יותר. 

  

מי זכאי לסיוע ברכישת מכשירי שמיעה מעל גיל 18? 

על פי חוק ביטוח הבריאות הממלכתי בישראל, קופות החולים השונות (כללית, מכבי, לאומית ומאוחדת) הינן האחראיות לסיוע ברכישת מכשירי שמיעה ועזרי שמיעה עבור מבוטחיהן הבגירים.  

לסיוע זה זכאים מבוטחי כל קופות החולים מגיל 18 ומעלה, שאובחנו עם לקות שמיעה חד-צידית או דו-צידית המצריכה שימוש במכשירי שמיעה. 

זוג מכשירי שמיעה מדגם בסיסי ניתן לקבל בחינם אחת ל-3.5 שנים. בחירה במכשיר שמיעה מרמה טכנולוגית גבוהה יותר, שמחירו יקר מתעריף סל הבריאות שעומד סך של 3,141.37 ש”ח לכל אוזן (נכון לשנת 2024), תוביל להשתתפות עצמית בתשלום על המכשיר. 

לכל אחת מקופות החולים יש הסדר משלה עם ספקי מכשירים ספציפיים, אליהם מופנים המבוטחים לצורך התאמת מכשירי שמיעה.  

מבוטחים המעוניינים ברכישת מכשיר שמיעה באופן פרטי ולא במכון הנמצא בהסדר עם הקופה, ראשית צריכים לוודא שקיימת בקופת החולים שלהם אופציה למסלול החזר עבור רכישה פרטית. 

 

התהליך להשגת השתתפות ברכישת מכשיר שמיעה ו/עזר שמיעה מעל גיל 18 

1. בדיקת רופא אף-אוזן-גרון, במסגרתה תבוצע אוטוסקופיה (הסתכלות בחלל האוזן), ותינתן הפניה לבדיקת שמיעה.  

2. בדיקת שמיעה, אשר בהתאם לתוצאותיה ימליץ קלינאי התקשורת הבודק על התאמת מכשירי שמיעה (במידת הצורך). 

3. פנייה לספק מכשירי שמיעה לבחירת המבוטח, מתוך רשימת הספקים המצויים בהסדר עם הקופה. קלינאי התקשורת במקום הנבחר יציע למבוטח מכשירי שמיעה בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו, יכוון את המכשירים, ידריך על אופן השימוש בהם, ויבצע מעקב אחר תהליך השיקום השמיעתי של המבוטח 

4. רמתם הטכנולוגית של המכשירים תיקבע על פי שיקולים מקצועיים של קלינאי התקשורת, ומתוך התחשבות בצרכיו ובהעדפותיו של המבוטח. מכשירי השמיעה יימסרו לתקופת ניסיון של חודש לפחות, במהלכה לא ייגבה תשלום עבור המכשירים. משך תקופת הניסיון משתנה מעט בין קופות החולים 

מלא פרטים ונציג יחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.